Vi hjälper dig och ditt företag att synas bland dem första sökresultaten i den organiska listan på sökmotorerna. Med hjälp av både on-page- och off-page optimering.
Dagens kundbeteende är inte vad det en gång var. Med ökad konkurrens i en digitaliserad era är det endast ett fåtal företag som når ut med sitt erbjudande till kunderna. Med rätt SEO kan du se till att ditt företag är ett av dem!
Emax Media är en SEO-byrå i Stockholm, och genom en väloptimerad hemsida och genomtänkt innehåll hjälper vi ditt företag att ranka högt organiskt på sökmotorer som Google.
När det kommer till SEO brukar man ofta dela upp det i två delar, on-page SEO och off-page SEO. Vi på Emax Media AB jobbar med båda delarna då de båda är extremt viktiga för att komma så högt upp som möjligt organiskt i serpen. Nedan har vi satt ihop en lista med vad on-page och off-page optimering är.
On-page SEO översatt till svenska “på sida” är just optimeringsarbetet man gör och ser på hemsidan. Nedan ser du vad som innefattas i on-page optimering:
Hastigheten på sidan
Bilder, skriv vad bilden föreställer på bildfilens namn och alt-attribut
URL:er, försök ha med nyckelordet i URL:en
Texter och innehåll
Rubriker, innehållet måste delas upp
Optimerade sidtitlar
Off-page SEO är egentligen raka motsatsen till on-page SEO då du inte gör några direkta justeringar på webbsidan. Enda likheten är att de båda påverka webbsidans ranking mer eller mindre. Off-page SEO är följande:
Inlänkar från andra webbplatser (kvaliteten på länkarna är avgörande)
Geografiska faktorer, görs en sökning fysiskt nära t.ex. din restaurang så ökar sannolikheten att ditt företag dyker upp.
Hur frekvent ditt företagsnamn dyker upp i artiklar eller i andra sammanhang på olika webbplatser.
Arbetet med on-page och off-page SEO skiljer sig åt en del kan vi konstatera. Dock är on-page och off-page SEO precis lika viktigt för att kunna klättra så högt som möjligt organiskt i träfflistan på sökmotorerna. Detta pga av den ökade konkurrensen på Google och andra sökmotorer. Att fler företag försöker slå sig in på förstasidan bland de första sökresultaten gör det tuffare för dig. Google själva ändrar dessutom sina algoritmer då och då vilket gör att kraven som ställs på dig blir ännu högre. Därför är on-page och off-page SEO lika viktigt för att du ska ha så stora chanser som möjligt att lyckas bra med din SEO.
Sökmotoroptimering går alldeles utmärkt att kombinera med våra andra tjänster, särskilt Google Ads är en vanlig kombination när man investerar i digital marknadsföring.
Vad har förändrats och vad fungerar 2023? Detta är inte allmänna tips som du redan vet om som till exempel “skriv bra content så kommer du ranka bra”. Det är inget nytt för de flesta och framförallt inte för Google. Följande 5 SEO tips är specifikt för vad som har förändrats och vad som fungerar 2023.
För att bygga upp en auktoritet för din webbsida krävs det att du skriver om ämnet utvecklat i jämförelse med dina konkurrenter. En annan viktig faktor som påverkar är att du skriver om ämnet över en längre tid. När du uppnår en viss auktoritet för ämnet du skriver om på webbsidan kommer Google ranka dig högre upp snabbare än dina konkurrenter i samma bransch.
Exempel: Låt säga att du vill bygga upp en trovärdig och pålitlig webbsida om proteinpulver. Det räcker inte med att skapa en artikel eller ett blogginlägg om vad som är det bästa proteinpulvret eller vad proteinpulver är för nåt. Proteinpulver är ett brett ämne. Kan du istället svara på frågeställningarna nedan blir din text mer utvecklad :
Är det dåligt att dricka proteinpulver dagligen?
Hur mycket proteinpulver borde du ta om dagen?
Gör protein dig tjock?
När du i större utsträckning skriver mer omfattande texter rörande proteinpulver kommer du att bygga upp en auktoritet kring ämnet. Detta kommer Google belöna dig för!
Bara genom att göra detta kan du väga upp för saker som din webbsida ur ett SEO-perspektiv saknar och så småningom börja ranka och se resultat. Jag ser ofta “dåliga” webbsidor som publicerar mindre bra artiklar men det fungerar för de publicerar massvis av de. Mitt tips är att du under 2023 slår webbsidans tidigare rekord i antal publicerade artiklar. Håll dig dock till ett ämne i taget och skriv allt du har om det. Gå till AnswerThePublic och skriv in ditt ämne och få ett försprång med 100 saker du kan tänkas skriva om som folk googlar på.
Om inte annat kan du googla på en fråga kring ämnet och se under “andra har också frågat” där har du massa frågor du kan svara på din webbsida. Längst ner finns relaterade sökningar som kan ge dig tips på vad du ska skriva om. Sist men inte minst kan du undersöka vad de webbsidor som idag rankar högt har för innehåll och för typ av content.
Det tar inte slut här utan du måste också se att det som du skrivit är bra och för det rekommenderar jag Surfer SEO. Verktyget kommer att kolla på vem som rankar 1:a för det angivna sökordet. Sedan kommer det tala om för dig vilka ord, fraser osv som du behöver ha med i din text samt antalet av de olika orden.
Under 2021 lanserade Jasper.ai tillsammans med många andra AI baserade verktyg för att generera text. Bara knapptryck ifrån färdig text med hjälp av AI. Är detta jättebra text som genereras? Absolut inte men vi pratar om maskininlärning, det kommer att bli bättre. Vissa webbsidor där ute producerar 100% AI genererat innehåll med grymma resultat, hur då kan man fråga sig? Jo för de publicerar 500 gånger om dagen! Mitt tips här är att åtminstone börja leka runt med det. Verktygen kommer att bli bättre och då kommer du ha det till din fördel när du redan vet hur det fungerar och använder det. Börja med att sätta ett mål på att skapa 2-3 AI genererade texter per månad.
Du måste ta hänsyn till hur besökarna beter sig på din webbsida. Google tar efter mycket av det youtube gjort bra och på youtube handlar allt om engagement.
Istället för att förlita sig blint på faktorer som påverkar rankingen där risken finns att siffrorna inte är “riktiga”, dvs bottar som besökt sidan eller köpta länkar osv. Varför inte istället kolla på besökarens beteende väl inne på exempelvis artikeln? Läste besökaren klart artikeln och gav den svar på vad han eller hon var ute efter?
Översatt till svenska står CTR för klickfrekvens. Det är procenten av antalet som ser din webbsida i Googles lista (SERP) och sen klickar på den. Öka din webbsidas CTR genom att optimera titel och meta description. Placera dina sökord i början av titeln och ha något lockande/clickbait i slutet. För din meta beskrivning kan det vara bra att ha med sökorden för att få orden fetstilade och har du tur kan du även få med "jump links".
Tid spenderad på sidan är en hyfsad indikation på om en artikel är bra, men det är inte alltid fallet. Bara för att någon spenderat 10 min på att läsa en artikel betyder inte det att de gillade den. Kanske var en artikel bättre där personen i fråga bara spenderade 1 minut på sidan istället. Detta då de hittade svaret i artikeln direkt och därmed en nöjdare besökare. Det är trots allt bättre att ha mer spenderad tid på sidan än mindre i googles ögon. Så följande är vad du kan göra.
Bra introduktion: Genom att ha en inledning som är intresseväckande, underhållande och informativ.
Undvik att ha enbart text: Bryt av med bilder, mellanrum osv för att göra texten luftig och mer lättläst.
Innan nämnde vi hur en person som spenderar en minut på en sida i vissa fall är bra. Det är när deras mål är uppnådda. En besökare på en webbsida som redan efter 20 sek klickar på "Boka gratis hembesök" är förmodligen väldigt nöjd. Detta då den snabbt hitta det som den var ute efter.
Optimera dina CTA-knappar: Mitt råd här är att fokuser på CTA-knapparna och få folk att klicka på de. Bara genom färg och design kan du öka konverteringsgraden, finns mycket annat som man också kan göra. Ta kontakt med oss för att se hur vi kan hjälpa dig med detta.
Sälj in CTA-knapparna med content: Ha bra content som faktiskt gör att fler klickar på det du vill att de ska klicka på, dina CTA-knappar. Var informativ och inte för säljig.
I juni 2021 lanserade google “page experience update” som var en uppdatering helt och hållet anpassad för användarupplevelsen. Förmodligen är detta inte den sista uppdateringen kring användarupplevelsen som korrelerar med rankingen som google kommer lägga till i algoritmen.
Core web vitals är Googles sätt att bedöma användarupplevelsen som är en rankingfaktor för din webbsida. Följande 5 punkter är något som Google börjat lägga allt större vikt vid:
Largest contentful paint (LCP): Detta är hur snabbt din webbsida laddar och du vill få den till snabbare än 2,5 sek. För detta krävs en bra hosting, bildoptimering och ta bort det som eventuellt laddas in långsamt, onödig kod.
First input delay (FID): När någon klickar på din sida vill du att det ska gå snabbare än 100 millisekunder. Detta påverkas igen av hostingen och svarstiden från servern. Optimera långsam kod på sidan exempelvis tung JavaScript.
Cumulative layout shift (CLS): CLS handlar om visuell stabilitet. Du vill att denna siffran ska vara mindre än 0,1. Går att kolla dessa siffror för din webbplats via PageSpeed Insights där får du även förslag på vad som kan göra webbplatsen snabbare.
Mobilvänlig: För UX optimering vill du också att din sajt ska vara mobilvänlig. Detta betyder att när folk besöker din sajt på mobilen, ser den normal ut. Allting passar in på skärmens storlek, rubriker och text är inte för stort eller för litet. Använd Googles gratisverktyg Mobile-Friendly Test - Google Search Console för att se hur din sajt i Googles ögon presterar.
Safe browsing: Se även till att din webbsida uppnår Googles safe browsing krav. Det inkluderar att skydda sidan från malware dvs skadlig programvara.
För ett sökord som är konkurrensutsatt är det helt avgörande med kvalitativa och många länkar. Kollar man på sökresultaten i toppen på den organiska listan kan man söka på domänerna via verktyget Ahrefs. Då kommer du med största sannolikhet se att domain ratingen (DR) är väldigt hög, runt 30-70. Detta avgörs främst av kvaliteten i länkarna du har till din webbplats. Bygg kvalitativa länkar och många av de.
Är du intresserad av resultatet genom att göra allt detta men undviker helst jobbet med det. Hör av dig till oss så ser vi hur vi kan hjälpa just dig och ditt företag med SEO på bästa sätt :)
Vi återkommer till dig inom mindre än 24h!
SEO (sökmotoroptimering) är det löpande arbetet som en webbplats behöver för att Google och andra sökmotorer enkelt ska kunna hitta till den. Men vi vill inte att Google bara ska hitta den, vi vill även att Google ska gilla den. Och lyckas vi få Google att gilla webbplatsen, ja då finns det goda förutsättningar för att hamna högt upp i resultatlistan.
Ja, det finns det. Det är vanligt förekommande att andra SEO-byråer använder sig av så kallad Black Hat SEO. Detta innebär att man använder sig av tekniker som Google inte uppskattar. En vanligt förekommande teknik inom Black Hat SEO är att man köper länkar till sin webbplats för att höja sin ranking. Detta anser Google vara fusk, och om det upptäcks är konsekvenserna inte alltid så roliga.
Det är extremt viktigt att ha koll på vilka och vad som länkar till din webbplats. Många webbplatser med över 1000 backlinks har säkerligen en del spammiga länkar som pekar på deras domän. Dessa kan man blockera via Google Search Console.
Att inte optimera sin webbplats för sökmotorerna är ungefär lika dåligt som att använda sig av Black Hat-metoder. Båda två leder till dåliga placeringar, och vid missbruk av Black Hat-metoder kan det gå så långt att Google väljer att inte visa din webbsida överhuvudtaget.
Google har publicerat egna artiklar om sökmotoroptimering där du specifikt kan se vad du bör ha med och vad du bör undvika för att göra din webbplats Google-vänlig, samt hur du på bästa sätt ser till att följa Googles riktlinjer.
Vill du vara helt säker på att optimeringen sköts på rätt sätt så bör du anlita en SEO-byrå för jobbet.
SERP står för Search Engine Results Page, och är den lista med sökresultat som sökmotorerna (Google, Yahoo, Bing etc) tar fram efter att en användare sökt på någonting. Resulatlistan inkluderar både organiskt sökresultat och PPC (pay-per- click) Ads. Även om du ligger på position 1 på en viss sökterm, så kommer annonserna alltid att visas högst upp (och längst ned) på sidan. Skillnaden mellan att ranka högt upp organiskt och att visas bland annonserna är att den organiska resultatlistan inte kostar någonting. Att komma högt upp på ett sökord eller en sökfras behöver du alltså inte betala för, men för annonser behöver du betala varje gång någon klickar på din annons in till hemsidan.
En av Googles kriterier för att du ska kunna ranka bättre är att din webbplats är snabb. Ofta händer det att de som har en egen webbplats laddar upp bilder i alldeles för stor storlek, vilket i sin tur leder till en långsammare webbplats. För att undvika detta behöver du beskära och komprimera bilderna för att de ska ta så liten plats som möjligt. Detta kan du göra genom exempelvis Photoshop eller genom gratis-tjänster på webben.
Se också till att du inte tar bilder från Google och använder på din webbplats. Google tolklar detta som plagiat, och detsamma gäller så klart textinnehållet. Det är givetvis tillåtet att inspireras av hur andra gör, men gör det unikt!
Resultatet av SEO kan mätas på flera olika sätt. Att jämföra sin ranking på den organiska resultatlistan idag jämfört med när SEO-arbetet påbörjades är ett sätt att mäta det på.
Ett annat sätt att mäta resultatet är med hjälp av Google Analytics. Google Analytics (som är helt gratis) kan ge dig väldigt mycket data om dina besökare, bland annat hur trafiken har utvecklats över tid samt vilken avvisningfrekvens besökarna har i snitt. Är avvisningen alldeles för hög påverkar detta rankingen. Besökarnas data kan i sin tur analyseras och ge oss implikationer på vad som bör förbättras så att besökarna stannar på webbsidan.
Seranking är också ett bra verktyg där du får en bra överblick över hur din webbplats presterar i sökresultaten. Verktyget utför även en tjänst som heter Site Audit, vilket innebär att din webbplats blir crawlad, precis som när Googles robotar söker igenom din webbplats. Syftet med en Site Audit är att ta reda på vad som kan eller behövs förbättras på din webbplats. Ett bra och användarvänligt verktyg som verkligen rekommenderas.